Ένα από τα πλέον διάσημα πρότυπα περιβαλλοντικής διαχείρισης έχει μόλις αναθεωρηθεί, με σημαντικές βελτιώσεις που το καθιστούν έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος. Το ISO 14001:2015, το οποίο θέτει τις απαιτήσεις για ένα πρότυπο περιβαλλοντικής διαχείρισης, αποτελεί ένα από τα πλέον διαδεδομένα πρότυπα παγκοσμίως και ένα επιχειρηματικό εργαλείο κλειδί για πολλούς οργανισμούς. Με περισσότερα από 300 000 εκδομένα πιστοποιητικά σε όλο τον κόσμο, κατατάσσεται πολύ ψηλά στην ατζέντα πολλών οργανισμών οι οποίοι αξιολογούν σημαντικά τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις.

Η νέα έκδοση του διεθνούς προτύπου έχει δημοσιευτεί το Σεπτέμβριο του 2015 από το Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO) και ταυτόχρονα έχει υιοθετηθεί και δημοσιευτεί και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Τυποποίησης (CEN), ως ευρωπαϊκό. Από τον Οκτώβριο του 2015 θα δοθεί περίοδος προσαρμογής τριών (3) χρόνων και οι πιστοποιήσεις με την προηγούμενη έκδοση του προτύπου δεν θα ισχύουν από το Σεπτέμβριο του 2018.
Η νέα έκδοση διασφαλίζει ότι το πρότυπο παραμένει σε επαφή με τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες της αγοράς, ανταποκρινόμενο στις τελευταίες τάσεις, όπως η αυξανόμενη αναγνώριση από τις επιχειρήσεις της ανάγκης να ληφθούν υπόψη τόσο οι εσωτερικές όσο και οι εξωτερικές παράμετροι οι οποίες επηρεάζουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα τους, όπως είναι η κλιματική αστάθεια.

Οι σημαντικές βελτιώσεις της νέας έκδοσης περιλαμβάνουν:

  • Νέα κοινή δομή, η οποία θα εφαρμοστεί σε όλα τα πρότυπα συστημάτων διαχείρισης
  • Μεγαλύτερη δέσμευση από τη διοίκηση
  • Αυξημένη ευθυγράμμιση με την εταιρική στρατηγική- Ανάγκη επαγγελματικής επάρκειας
  • Μεγαλύτερη προστασία του περιβάλλοντος, με έμφαση σε προληπτικές δράσεις
  • Πιο αποτελεσματική επικοινωνία, μέσω επικοινωνιακής στρατηγικής
  • Ανάλυση κύκλου ζωής, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα στάδια ενός προϊόντος ή υπηρεσίας, από το σχεδιασμό μέχρι το τέλος του κύκλου ζωής

Καθώς το πρότυπο ISO 14001 φτάνει τα 20 χρόνια ζωής, η Anne-Marie Warris, Πρόεδρος της ISO/TC 207/SC1, της τεχνικής επιτροπής η οποία εκπόνησε το πρότυπο και ανέλαβε την αναθεώρηση του, θεωρεί ότι η νέα έκδοση θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες για 20 ακόμα χρόνια. «Το ISO 14001 έχει εκπληρώσει πολλές προσδοκίες τα τελευταία 20 χρόνια, όπως στο να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν όλα τα περιβαλλοντικά τους ζητήματα με ένα ολοκληρωμένο τρόπο. Η νέα αυτή έκδοση θα βοηθήσει στην ισχυρότερη ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών ζητημάτων στο στρατηγικό σχεδιασμό των οργανισμών».

Πέραν της περιβαλλοντικής προστασίας και συνείδησης που καλλιεργείται μέσω της εφαρμογής του ISO 14001, αυτό αποτελεί ταυτόχρονα και ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Οι οργανισμοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν το πρότυπο αυτό για να ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό τους, και σε πολλές περιπτώσεις αυτό παρέχει και οικονομικό πλεονέκτημα βοηθώντας τους οργανισμούς να βελτιώσουν την αποδοτικότητα τους.

Η αναθεώρηση του προτύπου ήταν έργο 121 εμπειρογνωμόνων, μελών της Διεθνούς Τεχνικής Επιτροπής Τυποποίησης ISO/TC 207/SC 1 «Environmental development», τη γραμματεία της οποίας έχει ο Βρετανικός Οργανισμός Τυποποίησης (BSI), και στην οποία εκπροσωπούνται κοινωνικοί εταίροι από 88 χώρες παγκοσμίως.

Το νέο πρότυπο διατίθεται από το Κέντρο Εξυπηρέτησης και Πληροφόρησης του CYS.

 

Πηγή: ISO
* Ο Μάριος Μαυρόγιαννος είναι Χημικός Μηχανικός και εργάζεται ως Λειτουργός Τυποποίησης στον CYS.