Ποιότητα Υπηρεσιών Υγείας & ΓΕΣΥ

Η αναγκαιότητα για ενσωμάτωση της «Ποιότητας» στις υπηρεσίες υγείας που θα προσφέρονται στα πλαίσια του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ) με απώτερο στόχο την ικανοποίηση των ασθενών και την βέλτιστη χρήση των πόρων ήταν το κυριότερο μήνυμα της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Ποιότητας (μέλος ΟΕΒ) σε συνεργασία με την Κυπριακή Εταιρεία Ποιότητας στην Υγεία . Η συζήτηση είχε θέμα την “Ποιότητα Υπηρεσιών Υγείας & ΓΕΣΥ” και πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Μαΐου 2015 στη Λευκωσία.

Βασικά πορίσματα που προέκυψαν από την εκδήλωση είναι τα ακόλουθα:

  1. Η υποβοήθηση και υποστήριξη της πιο πάνω προσπάθειας επιτυγχάνεται με την πιστοποίηση-διαπίστευση των νοσοκομείων ή/και την εφαρμογή μοντέλων επιχειρησιακής αρίστευσης, παράλληλα με την συστηματική εμπλοκή και εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων.
  2. Απόρροια των πιο πάνω, είναι η μέτρηση της Ποιότητας μέσω δεικτών επίδοσης, η συλλογή στοιχείων, η αποτύπωση και τυποποίηση διαδικασιών και μηχανισμών ελέγχου, η συνεχής βελτίωση και η μείωση των λαθών, η χρήση εργαλείων ποιότητας για εντοπισμό των γενεσιουργών αιτιών και η βελτίωση της αποδοτικότητας και παραγωγικότητας καθώς και άλλων παραμέτρων που είναι αναγκαία συστατικά για την επιτυχή εφαρμογή και λειτουργία του συστήματος υγείας.
  3. Στην όλη προσπάθεια κρίνεται απαραίτητη η στενή συνεργασία και ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
  4. Στη συζήτηση εκφράστηκε έντονος προβληματισμός τόσο για την καθυστέρηση στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ αλλά ιδιαίτερα για τις αδυναμίες που, σύμφωνα με διάφορους εισηγητές, παρατηρούνται στο σχεδιασμό και τη στρατηγική που ακολουθείται από το Υπουργείο Υγείας.

Δυστυχώς δεν κατέστει δυνατόν να συμμετάσχει στην συζήτηση εκπρόσωπος του Υπ Υγείας για να μπορέσει να εμπλουτίσει την συζήτηση με δικές του παρεμβάσεις και να διασκεδάσει τις όποιες εντυπώσεις. Ελπίζουμε ότι θα γίνει κατορθωτό στο επόμενο συνέδριο του Συνδέσμου μας.

Κατά την εκδήλωση συμμετείχαν με τοποθετήσεις εκπρόσωποι εκ των σημαντικότερων φορέων του τομέα του υγείας όπως Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών, Σύνδεσμος Νοσηλευτών & Μαιών και Κυπριακή Εταιρεία Ποιότητας στην Υγεία. Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η Πολυκλινική Υγεία.

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Ποιότητας ανταποκρινόμενος στο μεγάλο ενδιαφέρον που επιδείχθηκε από τους συμμετέχοντες και την επιθυμία τους για διοργάνωση ανάλογων εκδηλώσεων στο μέλλον, δηλώνει ότι θα συνεχίσει τη δραστηριοποίηση του για ικανοποίηση των προσδοκιών των μελών, συνεργατών και εταίρων.