*Του Μάριου Μαυρόγιαννου

Η CEN έχει εγκρίνει την έκδοση ενός νέου Ευρωπαϊκού προτύπου, το οποίο παρέχει εναρμονισμένα σύμβολα για υγρά και αέρια καύσιμα. Το πρότυπο ΕΝ 16942 «Fuels – Identification of vehicle compatibility – Graphical expression for consumer information», το οποίο θα δημοσιευτεί από τον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης στις 11/11/2016 και από όλα τα μέλη της CEN μέχρι τον Απρίλιο του 2017, εκπονήθηκε μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκή Επιτροπής το 2015. Το πρότυπο θα παρέχει στους καταναλωτές, εντός και εκτός της χώρας τους, πληροφορίες για τη συμβατότητα των διαθέσιμων καυσίμων στα πρατήρια ανεφοδιασμού με το όχημα τους, σύμφωνα με το Άρθρο 7 της Οδηγίας 2014/94/EU «για την ανάπτυξη υποδομών για εναλλακτικά καύσιμα».

Η αυξανόμενη ποικιλία καυσίμων που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά υπέδειξε την ανάγκη για την παροχή ξεκάθαρων πληροφοριών στους χρήστες οχημάτων για το είδος των καυσίμων που πωλούνται στα πρατήρια ανεφοδιασμού και για την καταλληλότητα τους σε σχέση με το όχημα τους.

Το Άρθρο 7 της Οδηγίας αναγνωρίζει την ανάγκη αυτή και απαιτεί από τις χώρες μέλη όπως διασφαλίσουν ότι παρέχονται σχετικές και ξεκάθαρες πληροφορίες στους καταναλωτές, σχετικά με τη συμβατότητα των οχημάτων τους με τα καύσιμα που διατίθενται στην αγορά. Σύμφωνα με την Οδηγία, όποτε είναι διαθέσιμη, η πληροφορία αυτή θα πρέπει να βασίζεται στις πρόνοιες υφιστάμενων Ευρωπαϊκών προτύπων.

Το EN 16942 «Fuels – Identification of vehicle compatibility – Graphical expression for consumer information», θα υποστηρίξει την εφαρμογή του Άρθρου 7 της Οδηγίας. Στο πρότυπο προδιαγράφονται εικονογράμματα τα οποία θα τοποθετούνται τόσο στο σημείο ανεφοδιασμού όσο και στο όχημα. Το πρότυπο προδιαγράφει το μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα και τα σημεία που θα τοποθετηθούν τα σύμβολα.

Το πρότυπο έχει εκπονηθεί από την Τεχνική Επιτροπή Τυποποίησης 441 “Fuel labeling”, τη γραμματεία της οποία διαχειρίζεται ο Ολλανδικός Οργανισμός Τυποποίησης (NEN), σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η έγκριση του προτύπου είναι αποτέλεσμα της αποδοτικής συνεργασίας των παραγωγών καυσίμων, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των κατασκευαστών εξοπλισμού πρατηρίων καυσίμων, των αρμοδίων αρχών και των καταναλωτών για τη συναινετική δημιουργία ενός προτύπου σε μόλις ένα χρόνο.

Το EN 16942 καθορίζει τρία διαφορετικά βασικά σχήματα:

  1. Ένα κύκλο για τα καύσιμα βενζίνης
  2. Ένα τετράγωνο για καύσιμα diesel
  3. Ένα διαμάντι για αέρια καύσιμα

Επιπρόσθετα από το σχήμα, το σύμβολο αποτελείται από ένα συνδυασμό αριθμών ή/και γραμμάτων.

Παραδείγματα καυσίμων βενζίνης

Τα καύσιμα βενζίνης έχουν το γράμμα E ως σύμβολο και έναν αριθμό ο οποίος αντιστοιχεί στο μέγιστο περιεχόμενο σε αιθανόλη.

1

Παραδείγματα καυσίμων diesel

Τα καύσιμα diesel έχουν το γράμμα Β για σύμβολο και έναμ αριθμό ο οποίος αντιστοιχεί στο μέγιστο περιεχόμενο μεθυλεστέρων λιπαρών οξέων (FAME).

2

Παραδείγματα αέριων καυσίμων

3

Το πρότυπο θα διατίθεται μετά τη δημοσίευση του από το Κέντρο Εξυπηρέτησης και Πληροφόρησης Πελατών (ΚΕΠΕ) του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης (CYS).

Πηγή: CEN

Ο Μάριος Μαυρόγιαννος είναι Χημικός Μηχανικός και εργάζεται ως Λειτουργός Τυποποίησης στον CYS.