* Του Μάριου Μαυρόγιαννου

Ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO) έχει εκπονήσει και δημοσιεύσει ένα νέο πρότυπο για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις οι οποίες αναπτύσσουν καινοτόμες περιβαλλοντικές τεχνολογίες να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές. Με τη χρήση του ISO 14034:2016 «Περιβαλλοντική Διαχείριση – Επαλήθευση περιβαλλοντικών τεχνολογιών», θα μπορεί να παρέχεται ανεξάρτητη επαλήθευση της απόδοσης των νέων περιβαλλοντικών τεχνολογιών. Αυτό θα βοηθήσει τους κατασκευαστές να αποδεικνύουν την αξιοπιστία των ισχυρισμών τους για την περιβαλλοντική απόδοση των νέων τεχνολογιών και θα βοηθήσει ταυτόχρονα και τους χρήστες των τεχνολογιών αυτών να εντοπίσουν και να επιλέξουν τις κατάλληλες για τις ανάγκες τους.

Η επιβεβαίωση της απόδοσης είναι ένα ουσιώδες βήμα για την αποδοχή από την αγορά των καινοτόμων πράσινων τεχνολογιών. Αν διασφαλίζεται η αξιοπιστία των δηλώσεων απόδοσης, τότε οι πράσινες καινοτομίες μπορούν να αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση και να αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Ταυτόχρονα μειώνεται και το ρίσκο των τελικών χρηστών.

Η αναγκαιότητα της επαλήθευσης της απόδοσης των πράσινων τεχνολογιών, προκύπτει από το γεγονός ότι αν και οι νέες περιβαλλοντικές τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην εξοικονόμηση πόρων (φυσικών και οικονομικών), πολύ συχνά έρχονται αντιμέτωπες με σημαντικά εμπόδια στην αγορά καθώς όντας καινοτομίες αδυνατούν να επιδείξουν ένα επιτυχημένο ιστορικό. Οι επαληθευμένες αντικειμενικές αποδείξεις μπορούν να συμβάλουν ταυτόχρονα και στη διαφοροποίηση των καινοτομιών από άλλες ανταγωνιστικές τεχνολογίες.

Το ISO 14034 αντανακλά μια διεθνή συναίνεση, όπου η τυποποίηση της διαδικασίας επαλήθευσης της απόδοσης είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος καθιέρωσης της αξιοπιστίας των καινοτόμων και αποτελεσματικών περιβαλλοντικών λύσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο νέο πρότυπο προεξέχουν ειδικά μέρη για τις αρχές της επαλήθευσης, τις αποδεκτές πρακτικές ελέγχου και απαιτήσεις τεκμηρίωσης τους ώστε να δημιουργηθεί ένα «δίκαιο» πεδίο δράσης για τους ερευνητές και καινοτόμους και να ενθαρρύνει την ευρύτερη αποδοχή των τεχνολογιών. Με αυτόν τον τρόπο οι κατασκευαστές κτίζουν αξιοπιστία και κερδίζουν την εμπιστοσύνη των χρηστών της τεχνολογίας, παρέχοντας τη διαβεβαίωση ότι αυτό που δηλώνεται ως περιβαλλοντική απόδοση είναι έγκυρο και υποστηρίζεται από υψηλής ποιότητας ανεξάρτητα τεκμήρια ελέγχου.

Οι πρωτοπόρες και ηγετικές επιχειρήσεις και δημόσιοι οργανισμοί είναι υποχρεωμένοι να ισορροπήσουν ανάμεσα στις απαιτήσεις για αλλαγή και προσαρμογή και στους κινδύνους από την υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων. Εξίσου σημαντικό, οι βιομηχανίες και οι πάροχοι κοινωφελών υπηρεσιών, χρειάζονται αποτελεσματικές και κατάλληλες τεχνολογίες για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής τους απόδοσης, την ικανοποίηση των νέων νομικών απαιτήσεων και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των χρηστών τους. Η αγορά απαιτεί όπως οι διακηρυγμένες δηλώσεις απόδοσης συνοδεύονται από επικυρωμένα δεδομένα ώστε η έκθεση στο ρίσκο να ελαττώνεται στο ελάχιστο.

Το ISO 14034, σχεδιάστηκε ώστε να επιφέρει πολλαπλά οφέλη τα οποία ενισχύουν την αξιοπιστία και εμπιστοσύνη στις νέες τεχνολογίες, επαληθεύοντας τεκμηριωμένα την περιβαλλοντική προστιθέμενη αξία τους. Οι καινοτόμοι πλέον μπορούν να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις, μέσω μιας διεθνώς εναρμονισμένης διαδικασίας επαλήθευσης, παρέχοντας αξιόπιστη αξιολόγηση των νέων περιβαλλοντικών τεχνολογιών, διευκολύνοντας τη λήψη αποφάσεων για τον εντοπισμό και την καταλληλότητα των διαθέσιμων τεχνολογιών, ενισχύοντας τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις και συμβάλλοντας στον στόχο της αειφορίας και βιωσιμότητας.

Εφαρμόζοντας το πρότυπο αυτό, οι ανεξάρτητοι επαληθευτές περιβαλλοντικών τεχνολογιών γνωρίζουν πώς να διεξάγουν αξιόπιστη επαλήθευση, οι κατασκευαστές μπορούν να αποδείξουν την εγκυρότητα των ισχυρισμών τους, οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν με βάση αντικειμενικά κριτήρια και να ελαττώσουν το επενδυτικό τους ρίσκο και τέλος, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής και οι νομοθέτες μπορούν να έχουν ξεκάθαρες πληροφορίες για τις δυνατότητες των νέων περιβαλλοντικών τεχνολογιών.

Πηγή: ISO

* Ο Μάριος Μαυρόγιαννος είναι Χημικός Μηχανικός και εργάζεται ως Λειτουργός Τυποποίησης στον CYS.