Η προμήθεια αποτελεί σημαντικό κομμάτι του προϋπολογισμού μιας εταιρείας ή ενός οργανισμού, επομένως δεν θα ήταν καλύτερα αν οι προμήθειες να γίνονταν στοχεύοντας στην αειφορία και στη βιωσιμότητα; Το νέο πρότυπο που εκπονείται στοχεύει να βοηθήσει τους οργανισμούς να πετύχουν την αυτή την αειφορία στην προμήθεια.

Οι αποφάσεις για τις αγορές σε ένα οργανισμό έχουν αντίκτυπο μικρό ή μεγάλο, από την ενέργεια που καταναλώνεται από την εταιρεία μέχρι την ποιότητα ζωής των εργαζομένων που κατασκευάζουν τα προϊόντα που ο οργανισμός αγοράζει. Το γεγονός ότι οι προμήθειες στον δημόσιο τομέα αντιστοιχούν στο 12% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και στο 29% των κυβερνητικών δαπανών για τις χώρες μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD) είναι στοιχείο το οποίο θα πρέπει να τύχει χειρισμού.

Η επίτευξη της αειφορίας στις αγορές θα πρέπει να αποτελεί σκοπό για τον κάθε οργανισμό αφού μεγιστοποιεί τις θετικές επιδράσεις στον κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό τομέα. Οι έξυπνες αγορές στην προμήθεια γίνονται για ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών που περιλαμβάνουν από αναλώσιμα γραφείου μέχρι ενεργειακούς προμηθευτές, και από υπηρεσίες τροφοδοσίας μέχρι οικοδομικά υλικά.

Το νέο πρότυπο ISO 20400 που αναμένεται να εκδοθεί θα παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες  για οργανισμούς που επιθυμούν να ενσωματωθεί η αειφορία στις διεργασίες της προμήθειας. Το νέο πρότυπο αναμένεται να εκδοθεί μέσα στο 2017.

Η αειφόρια στην προμήθεια είναι βασικό στοιχείο της κοινωνικής υπευθυνότητας, παρόλο που το ISO 20400 παραμένει συμπληρωματικό πρότυπο στο βασικό πρότυπο ISO 26000 που αναφέρεται στην εφαρμογή της κοινωνικής υπευθυνότητας, αφού επιτρέπει στους οργανισμούς να συμβάλλουν στις προσπάθειες βιώσιμης ανάπτυξης, ελαχιστοποιώντας τις αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον, αντιμετωπίζοντας θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων και συμβάλλοντας θετικά στην κοινωνία και οικονομία.

Ο Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής ISO/PC 277, Mr Jacques Schramm, αναφέρει ότι η διαδικασία της προμήθειας είναι η κινητήριος δύναμη ώστε να πετύχει ο οργανισμός την κοινωνική υπευθυνότητα. Πρόσθεσε επίσης ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες οδηγίες και κανονισμοί οι οποίες εφαρμόζονται παγκοσμίως και αποτελεσματικά. Αναμένεται ότι με το πρότυπο ISO 20400 οι οργανισμοί θα μπορέσουν να πετύχουν τους στόχους βιωσιμότητας, να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τους προμηθευτές, να βελτιώσουν την αειφορία της εφοδιαστικής αλυσίδας και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων οργανισμών.

Το διεθνές πρότυπο που εκπονείται αναμένεται να βοηθήσει τους οργανισμούς να ανταποκριθούν στην ευθύνη τους απέναντι στην αειφορία  βοηθώντας τους να κατανοήσουν καλύτερα τι είναι η αειφορία στην προμήθεια, ποιοι παράγοντές επηρεάζουν τις διάφορες πτυχές της εφοδιαστικής αλυσίδας του οργανισμού και πώς να την υιοθετήσουν. Το διεθνές πρότυπο είναι εφαρμόσιμο σε κάθε οργανισμό δημόσιο ή ιδιωτικό, ανεξαρτήτου μεγέθους και τοποθεσίας και είναι κατανοητό από κάθε ενδιαφερόμενο μέρος το οποίο επηρεάζει ή επηρεάζεται από αποφάσεις και διαδικασίες που αφορούν την προμήθεια υλικών, προϊόντων ή υπηρεσιών.

Η προμήθεια είναι ένα ισχυρό εργαλείο για όλους τους οργανισμούς που επιθυμούν να συμπεριφέρονται με υπεύθυνο τρόπο και να συμβάλουν στην βιώσιμη ανάπτυξη. Με την ενσωμάτωση πρακτικών και πολιτικών στις διαδικασίες της προμήθειας και της εφοδιαστικής αλυσίδας που στοχεύουν στην αειφορία, οι οργανισμοί μπορούν να διαχειριστούν τους κινδύνους αλλά και τις ευκαιρίες επιδιώκοντας την βιώσιμη ανάπτυξη. Το νέο πρότυπο που αναμένεται να εκδοθεί και να εφαρμοστεί  μέσα στο 2017 αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τον τρόπο που γίνονται οι διεργασίες της προμήθειας.

*Η Αγγελική Λοΐζου είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός Η/Υ και εργάζεται ως Λειτουργός Τυποποίησης στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS).